Archiwum 09 maja 2016


Cukinia caprese
Autor: veronike
09 maja 2016, 11:09

Cukinia caprese

 

Składniki (na 1 porcję):

1 średnia cukinia

1 mozarella

8 pomidorków koktajlowych

świeża bazylia

przyprawa do kuchni włoskiej, papryka chili pieprz, sól

oliwa

 

Przygotowanie:

1. Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć nasionka, tak przygotowaną cukinię skropić oliwą i posypać przyprawami.

2. Pomidory i mozarelle pokroić w małe kawałki i układać je w cukini przekładając bazylią.

3. Piec 15-20 min w temp. 180 stopni C. 

4. Udekorować listkami bazylii.

 

Smacznego!

Makaron ze szpinakiem i łososiem
Autor: veronike | Kategorie: Makaron 
09 maja 2016, 10:56

Makaron ze szpinakiem i łososiem

 

Makaron ze szpinakiem to szybka i pyszna propozycja na obiad lub kolację.

 

 

Składniki (na 3-4 porcje)

1 opakowanie świeżego szpinaku

1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią (typy Lazur)

300g pomidorków koktajlowych

5-10 pomidorów suszonych

80g wędzonego łososia

śmietanka 18%

200-300g makaronu świderki

sól, pieprz, bazylia

 

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować i odcedzić.

2. Szpinak posiekać na grube paski, pomidory koktajlowe w ćwiartki a suszone w wąskie paski. Szpinak podsmażyć na oliwie, przyprawić do smaku. Dodać pomidory i smażyć jeszcze ok.5 minut.

3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Szpinak zalać śmietanką i dodać ser. Mieszać aż do rozpuszczenia sera.

4. Do powstałego sosu dodać makaron i wymieszać.

5. Wykładać na tależe posypując na góre łososiem.

6. opcjonalnie dekorować świeżymi pomidorkami i bazylią.

 

Smacznego!