| Kategorie: Makaron
09 maja 2016, 10:56
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem to szybka i pyszna propozycja na obiad lub kolację.
Składniki (na 3-4 porcje)
1 opakowanie świeżego szpinaku
1 ser pleśniowy z niebieską pleśnią (typy Lazur)
300g pomidorków koktajlowych
5-10 pomidorów suszonych
80g wędzonego łososia
śmietanka 18%
200-300g makaronu świderki
sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować i odcedzić.
2. Szpinak posiekać na grube paski, pomidory koktajlowe w ćwiartki a suszone w wąskie paski. Szpinak podsmażyć na oliwie, przyprawić do smaku. Dodać pomidory i smażyć jeszcze ok.5 minut.
3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Szpinak zalać śmietanką i dodać ser. Mieszać aż do rozpuszczenia sera.
4. Do powstałego sosu dodać makaron i wymieszać.
5. Wykładać na tależe posypując na góre łososiem.
6. opcjonalnie dekorować świeżymi pomidorkami i bazylią.
Smacznego!